Vijgen in de SpotLights
Vijg Pastillière
De Vijg Pastillière vindt zijn oorsprong in Japan. Hirta del Giaponne, wat betekent; van Japan. Wanneer en waar hij naar Europa is gekomen is niet helemaal duidelijk. Rond 1920 is hij in Italië hernoemd naar Hirta du Japon. En in Frankrijk Pastillière, Rouge de Bordedaux. Deze vijg heeft mooie donkere kleine ronde zwartblauwe vijgen, met amber rood vruchtvlees. De vijgen worden niet zo heel groot en zijn zo'n 50-100 gram. Deze vijg is zo bekent omdat de vijgen vroeg afrijpen. Eind juli, begin augustus begint de hoofd oogst. De vijgen hebben een heerlijk en uitzonderlijke bes, aardbeien aroma. Ze zijn ook goed te drogen, dan wordt de smaak nog intenser. Zet ze op een warme zonnige plek zodat de fruitsuikers opbouwen, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Laat de vijgen goed lang aan de struik hangen totdat de vruchten rimpelig zijn en doorhangen. Het is een Unifère vijg, wat wil zeggen dat deze vijg geen brebas aanmaakt maar één hoofdoogst op éénjarig nieuw hout. Hierdoor heb je geen last van late vorst. De planten verdragen vorst tot zeker -15ºC en zijn zeer geschikt voor ons klimaat.
Vijg Michurinska-10
De Vijg Michurinska -10 is de meest voorkomende vijg in Bulgarije. Deze naam werd meer dan 50 jaar geleden gegeven door Radka Serafimova tijdens haar wetenschappelijk onderzoek naar diverse vijgen soorten in Bulgarije. De wetenschappelijke naam is niet bekend, bij mensen in verschillende regio's van het land noemen ze het "De kleine vijg", "Ali Pasha", "Bruin"en op sommige plaatsen gewoon "De vijg". Eén van de meest koude resistente vijgen ter wereld. Het zijn kleine bruin, paarse vijgen met een lekkere zoete smaak. Framboos, bes tonen met op de achtergrond caramel. Voor mij dit jaar een complete verrassing. Wilde ik hem in 2019 nog rooien omdat de smaak zo vlak was, dit seizoen overtrof hij alle verwachtingen. Zo lekker! Michurinska -10 zal zeker blijven. En dit is vaker het geval bij vijgen. Het ene seizoen valt de smaak tegen en het andere seizoen zijn ze heerlijk. De smaak van vijgen wordt alleen maar beter naarmate de plant volwassener wordt. Dus geef ze vooral een kans!
Vijg White Marseille
Vijg White Marseille is één van de meest wijd verspreidde en zeer gewilde vijgen in de wereld. De White Marseille wordt onder vele synoniemen aangeboden. Al in de 6e eeuw werd deze vijg door kardinaal Pole naar Groot-Brittannië gebracht. Het is niet zo raar dat deze vijg zo populair is. De kleine gele honingvijgen hebben een uitgesproken zoete en kruidige smaak. Zet ze wel op een warme, tochtvrije plaats zodat de vijg volledig tot zijn recht komt. Deze vijg geeft twee oogsten, de eerste Breba's rijpen af in juli en de tweede hoofdoogst rijpt de tweede helft september. Deze vijgen lenen zicht uitstekend om te drogen. Dan wordt de smaak nog intenser. Deze vijg heeft wel een mooie nazomer nodig.