Vijgen uit de Betuwe
Wat begon als hobby met een enkele mooie vijgenplant in de tuin, mondde uit in een geweldige vijgencollectie. En steeds meer vragen en verzoeken kwamen mijn kant uit.
De Vijgencollectie telt inmiddels + 100 soorten. Je vindt deze vooral in de proeftuin, in en om het huis of in grote containers. Van de meest geschikte vijgenplanten stek ik nieuwe planten, het stekwerk. Ook koop ik planten in voor de verkoop. Zo importeer ik onder andere hele bijzondere, zeer winterharde Bulgaarse en Italiaanse variëteiten met een uitmuntende smaak. De in de tuincentra aangeboden "Brown Turkey" zult u bij mij niet snel vinden. Gewoon omdat dit niet de meest lekkere vijg is.
Vijgen groeien niet alleen in de Zuidelijke landen. Ook in ons klimaat kunnen vijgen groeien en lekkere rijpe vruchten geven. Wil je meer weten over een geschikte vijgensoorten, dan informeer ik je graag hierover.
Een vaak gestelde vraag, wat is nou de lekkerste vijg?
Dat hangt af van meerdere factoren.
Hieronder een greep uit het lijstje van mijn favoriete vijgen. Maar ach, het worden er steeds meer.
- Pastilliere Een top vijg. Vaak aangeboden, maar de kenners zien al gauw dat de Ronde de Bordeaux geleverd is. Deze verwisseling komt vaak voor. Heerlijke kleine vruchten. Framboos, aardbei tonen, net vloeibare jam! Echt heerlijk. Unifère vijg, dus één enkele oogst.
- Col de Dame Blanc. Ook wel Pingo de Mel genoemd. Een heerlijke honingvijg. Was goed rijp in de zomer van 2021. Zoet, aromatisch en erg lekker. Een nieuwe favoriet voor mij.
- Izmir Bulgaarse variëteit. Een Black Mission type. Een zwarte vijg met dieprood vruchtvlees. Heerlijke bessensmaak. Draagt twee maal per jaar.
- Vijg Michurinska -10 Deze vijg stelt nooit teleur. Een robuuste groeier die tegen een stootje kan. Het eerste jaar helemaal niet overtuigend. Maar éénmaal productief, blijkt hij heerlijk. Een vijg met een wat caramel achtige toon. Niet voor niets een betrouwbare algemene vijg in Bulgarije.
- Vijg Ronde de Bordeaux Een heerlijke fijne, mooi rond en zeer smakelijk vijgje. Het enige nadeel wat ik kan verzinnen is dat deze vijg wat splijt gevoelig is bij teveel water geven of teveel regen tijdens de oogsttijd. Maar verder, helemaal niets op aan te merken. Gewoon heel erg lekker.
- Panachée, Ook wel de tijgervijg genoemd. Een gestreepte vijg! Want het oog wil ook wat. Helaas wel een late vijg dus geen garantie voor een rijpe najaar oogst, maar zeker een sieraad in de tuin.
- Ice Crystal Met zijn mooie gekartelde blad dé blikvanger op het terras. Helaas heeft ook deze een mooie nazomer nodig om tot rijping te komen.
- Angelique, Grote rijpe zoete vruchten op zwaar hout. Wordt een flinke plant maar stelt nooit teleur.
- Wuhan, Niet de makkelijkste vijg, maar zeker één van de meest bijzondere. Met zijn felgele vruchtvlees een ware parel onder de vijgen. De smaak is meloenig zoet. Een mooie honingvijg.
Maar ook bijzondere fruitsoorten weten de weg naar mijn webwinkel te vinden.
Ik wil ze u niet onthouden omdat ze echt bijzonder zijn en zeker het aanplanten waard.
Want zeg nou zelf, je kunt niet alleen maar vijgen in de tuin zetten, of, toch wel.....
De Plantenmaker, Marjan Velders
Aangenaam!