De langste dag is weer voorbij, het is uitkijken naar de eerste rijpe brebas. Ik kan niet wachten tot de Vijg Pastilière rijp is. De belofte van verse zoete vloeibare vijgenjam in een jasje. Heerlijk! Nooit at ik zo iets lekkers. Het was het begin van dit alles. Ook is de aanzet voor de herfstvijgen al in volle gang. En die vijgen (vaak de wat latere) die nog geen zwellende vruchtbeginsels laten zien, die Pinch ik. Ik heb daar een vaste datum voor in mijn agenda staan, altijd 15 juni. Ik Pinch de vijgen, omdat een vijg zo'n 90 tot 100 dagen nodig heeft om af te rijpen. Maar hoe werkt dat nou, Pinchen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je knijpt de knoppen uit de nieuw gevormde vijgentakken. Door het Pinchen ontstaat er stress in de plant en komt er een groeihormoon vrij die de vruchtbeginsels activeert. Je kunt de vijgenplanten ook stressen door veel minder water te geven tot ze van ellende hun bladeren laten hangen. Het effect is hetzelfde, stress. Alleen met planten in de volle grond lukt dat natuurlijk niet. Beide toepassen kan ook. Maar ik heb gekozen voor Pinchen, omdat het de plant het minst schaadt. Geen watergift geeft de plant zo'n klap, daar daar ben ik niet voor. Ik ga voor gezonde vijgenplanten en lekker fruit. Want dat is wat we tenslotte willen, lekkere verse vijgen.
Pinchen
« De aanhouder wint 1 jaar met 365 kansen! »
Reactie plaatsen
Reacties
strak plan! Ga ik gelijk toepassen! Hoop op vele eetbare vijgen dit jaar.